29 Mei, 2011

Cadangan Ahmad

Segala isi dewan mesyuarat telah mengalami satu kejutan yang amat basyat. Pengerusi mesyurat hanya ternganga-nganga setelah menerima cadangan yang agak berlainan itu. Setiausaha yagn tadinya mahu tertidur terus segar dan menjadi sirius. Tak jadi tidur pula!
"Kau biar betul, Ahmad!" Syed Mustafa mula menyuarakan rasa tidak senangnya terhadap cadangan Ahmad itu. Mengeleng-geleng kepalanya.
Semua pihak menunggu keterangan daripada Ahmad berikutan daripada cadangannuya yang dihanggap mengarut itu.
"Sebenarnya, cadangan saya berasas. Ini juga akan menyebabkan syarikat kita untung! Percayalah!" Ahmad sedikit tersenyum.
"Ahmad, kau jangan main-main! Model kita juga yang menghidupkan peniagaan ini. Nanti lingkok kau nak tanggung model kami?" Anuariza sedikit beremosi semasa melafaskan kata-kata itu.
"Saya tak akan tanggung apa-apa sebab kita mesti untung punya. Apa salahnya kalau kita cuba fikir dari aspek lain! Aspek yang akan mendatangkan wang!" Ahmad kini lebih galak tersenyum.
"Tolonglah Mad, saya betul-betul tak tahu apa yang awak fikir. Mana orang nak beli kotak? Tak cukup dengan yang itu, awak kata nak gantikan penjualan komputer dengan binatang kulit yang orang tak pandang sebagai bahan jualan syarikat. Tak masuk akal" Pak Badin sudah mengeluh.
"Lagi pun, tak kan lah kita nak jual kotak sahaja? Kalau begitu, buat apa kita tubuhkan syarikat komputer ini? Tak cukup dengan yang itu, awak kata nak jual kotak harga tinggi-tinggi. Macam mana nak untung?" Ruhaiza mula mengeluarkan pendapat. Mahal pendapatnya.
"Saya tak kata kita tak keluarkan komputer. Kita cuma jual kotak kosong tetapi buat komputer sekali."komputer yang kita tawarkan kepada mereka Ahmad terus tersenyum. Adakah anda rasa nak pukul sahaja Ahmad tu?!
"Sebenarnya, kita jual kotak ni bagus. Sebabnya, ia memang bagus!" Terbahak-bahak Ahmad ketawa setelah tamat bercerita.
"Mad, jangan buat saya bertindak kasar. Awak main-main ya! Biar saya ajar awak macam mana adap dalam mesyuarat." Jusoh meradang. Membara api kemarahannya. Kalau rebus telur, nescaya masak!!!
"Sabar, Jusoh, Bawa bertenang. Sekarang saya bercakap yang sebenar. Saya sirius. Saya serius." Ahmad sudah takut dengan kemarahan orang lain!
"Sebenarnya, saya nak jual kotak. Kalau orang taknak beli, saya buat promosi. Tapi apa promosi yang boleh kita buat? Komputerlah jawapanya. Memandangkan syarikat kita menghasilkan komputer, kita boleh jadikan ia sebagai bahan perangsang kepada nafsu pembeli. Pendek kata, beli kotak RM 1000 hingga RM3000 dan percuma komputer." Ahmad kini memberi keterangan yang entah apa-apa pula.
"Habis tu apa bezanya dengan jualan kita yagn sebelum ini? Sama sahaja macam kita jual komputer." Syed Mustafa mula menyampah dengan Ahmad.
"Awak ni memang tak kenal apa itu serius dan apa itu main-main." Soleha pula berkata-kata dengan nada yang marah setelah lama terdiam. Mungkin baru putus cinta. Siapa tahu!
"Sebenarnya tak sama. Kalau kita jual komputer, komputerlah subjek utama. Kalau kita jual kotak, kotaklah subjek utama." Anda tahu apa maksudnya? Mari kita dengar apa yang dia nak cakap seterusnya.
"Ini bermakna kotak yang dijual mengalami kerosakan, pelangan boleh hantar kepada kita untuk dibaiki. Sebab kotak adalah barang yang dijual dan komputer hanya barang percuma! Bukankah worenti jualan komputer lebih merugikan kita jika dibandingkan dengan kotak? Kotak rosak, gantilah dengan yang baru, TAK RUGI BESAR!!! Kalau pelanggan worenti komputer, kita tak layan sebab itu barang percuma! Sebab barang percuma selalunya tak boleh diworenti! Baguskan cadangan saya!!!"

Aduhai! Teruk betullah Ahmad tu. Kalau benci Ahmad, tinggalkanlah komen. Jangan jadi Ruhaiza yang mahal pendapatnya!
(Hanya untuk TUJUAN menghiburkan hati sahaja. Jangan ambil serius tau!)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan