21 Mac, 2012

Kerajinan bertopeng?

Ada kerajinan bertopengkan kemalasan. Tak percaya? Bacalah coretan di bawah!

Selamat sejahtera kepada para pembaca. Terlebih dahulu, saya ingin memohon seribu keampunan kerana sudah agak lama tidak memuatkan tulisan dalam laman maya ini. Walau bagaimanapun, saya berasa sangat seronok kerana saya dapat sekali lagi menulis sesuatu yang terhasil daripada kepala 'senget' saya ini!

Oh, sebelum saya menghabiskan tulisan ini, ingin saya kongsikan sesuatu yang menarik, mungkin berkaitan dengan kerajinan dan kemalasan!
"A, kau rajin belajarlah. Aku harap aku boleh menjadi serajin engkau," kata B.
"Eh, janganlah puji macam tu, malulah aku," kata A pula walaupun mukanya masih menampilkan wajah ceria dan tiada garis-garis malu di air mukanya.
"Hoi, kau nak tau sesuatu? Sebenarnya, A tak adalah rajin sangat," sampuk C secara tiba-tiba.
"Apa?!" B kehairanan.
"Sebenarnya, A malas macam kita juga." Apa yang boleh pembaca tafsir sekarang? Tidak mengapa. Simpan tafsiran dalam RAM dulu.
"A sebenarnya malas nak kerja susah dan nak cari kerja. Itulah yang bertungkus lumus nak belajar sekarang." C menjelaskan pemikirannya.
"Aku masih tak fahamlah." B mengelengkan kepalanya tanda pening.
"B, dengar sini. Bila A rajin belajar, keputusan peperiksaannya macamana?" C bertanya.
"Sudah tentulah bagus." Jawapan yang ringkas.
"Kalau bagus, ramai orang akan kagum bukan? Kalau dah kagum, mestilah ramai orang suka dekat dengan dia betul? Kalau dah begitu, senanglah dia mencari kerja nanti." Terang C seakan-akan dunia ini kecil sahaja.
"Tak semestinya." Betul juga kata A.
"Kalau tak sopan dan tiada budi pekerti yang mulia, nescaya orang pun tak pandang." jelas A
"Kalau begitu aku nak tanya. Kalau kau majikan, kau nak pekerja yang berkelulusan baik atau teruk?" soal C.
"Bergantung." ringkas dari A
"Sebab kena kaji dari pelbagai aspek." Alasan A pula
"Betul juga kata kau tapi mungkin kau tak pernah perasan sesuatu. Macam ayat yang berikut:
Contoh 1
'Kalau kau taknak belajar, kau nak jadi apa waktu besar nanti? Lembu, kambing, pengemis? Orang tak pandang orang tak berilmu.'
Contoh 2
'Belajarlah rajin-rajin. Sebab nanti senang cari kerja.' " 3 markah untuk C kerana menjawab menggunakan 2 contoh termasuk satu isi.
"Aa? Apa tu." B kacau steem pula.
"Kata-kata orang tua itu membuktikan orang yang belajar dengan kerajinan akan menjadi berilmu dan seterusnya senang mencari kerja. Waktu itu, kita boleh bergoyang kaki di rumah dan tunggu orang lain carikan kerja untuk kita. Contohnya:
'Encik, kami menawarkan jawatan XXX kepada Encik kerana kami memerlukan Encik.'
Contoh yang lagi hebit,
'Encik, tolonglah selamatkan XX dengan menerima jawatanYYY. Sesungguhnya, XX sangat memerlukan Encik yang berilmu ini untuk menyelamatkan dan mengekalkan repotasinya.' " 2 markah lagi kerana memberikan contoh dan isi. Contoh yang kedua cuma versi Hiperbola, tak diterima.
"Aku tak terima." kata A dengan nada yang sedikit tidak berpuas hati.
"Kalau begitu, kau malas nak kena marah dengan mak atau cikgu sebab tak dapat result yang bagus, atau malas kena cap sebagai budak malas?"

Tak apalah. Biarlah mereka bertenkar. Sebenarnya, kerajinan kita sekarang adalah kemalasan yang akan datang. Buktinya, seseorang itu bertungkus-lumus bekerja pada zaman mudanya supaya hari tuanya tidak perlu rajin lagi. Oh, bukti yang lain juga ada. Contohnya, seorang ibu rajin membasuh baju setiap hari kerana malas nak basuh lebih banyak baju pada hari lain. Memandangkan ada antara kerajinan di dunia ini bertopengkan kemalasan, adalkah kemalasan bertopengkan kerajinan? Sebenarnya, ada pun boleh, tak ada pun boleh. Contoh kemalasan yang bertopengkan kerajinan ialah seseorang yang malas mandi rajin mengumpul daki, bau dan kotoran serta kudis di tubuhnya. Oops, mungkin rajin mengumpul kritikan dan cacian juga. Contoh kemalasan yang tidak bertopeng pula ialah orang yang malas nak basuh stokin malas nak bau stokin kotornya sendiri.
Hahahaha....
(Sekadar hiburan semata-mata)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan